dijous, 7 d’octubre del 2010

SISTEMES OPERATIUS


Què és un Sistema Operatiu?

El sistema operatiu és el conjunt dels diferents programes que controlen el funcionament d'un ordinador. Les seves funcions, entre d'altres, consisteixen a gestionar les transferències d'informació internes, procurar la comunicació de l'ordinador amb els operadors, controlar l'execució dels programes amb la detecció dels errors, encadenar automàticament les feines, optimitzar els recursos (memòria, unitat aritmètica, etc), carregar i descarregar automàticament els programes en funció de l'espai de memòria i dels diferents perifèrics.

Per a què serveix?

El sistema operatiu és el programari responsable de gestionar els recursos en un terminal (ja sigui un ordinador personal, un telèfon mòbil, etc). El sistema operatiu actua com a amfitrió dels diversos programes d'aplicació que normalment corren sobre una màquina. Una de les principals funcions és gestionar els detalls de l'operació del maquinari, de manera que els diversos programes no se n'hagin d'ocupar, alleugerint i fent més fàcil així el procés de programació d'aquestes aplicacions. La gran majoria d'ordinadors, des de telèfons mòbil, ordinadors personals, videoconsoles fins a supercomputadors, usen algun tipus de sistema 
operatiu.

Tipus de sistemes operatius





1)     DOS: El famós DOS, que vol dir Disk Operating System (sistema operatiu de disc), és més conegut pels noms de PC-DOS i MS-DOS. MS-DOS va ser fet per la companyia de programari Microsoft i és en essència el mateix SO que el PC-DOS.
2)     Windows 3.1: Microsoft prenc una decisió, fer un sistema operatiu que tingués una interfície gràfica amigable per l'usuari, i com a resultat va obtenir Windows. Aquest sistema mostra icones a la pantalla que representen diferents arxius o programes, als quals es pot accesar al donar-los doble clic amb el punter del ratolí. Totes les aplicacions elaborades per a Windows s'assemblen, pel que és molt fàcil aprendre a utilitzar nou programari un cop après les bases.
3)     Windows 95: El 1995, Microsoft va introduir una nova i millorada versió del Windows 3.1. Les millores d'aquest SO inclouen suport multitasques i arquitectura de 32 bits, permetent així córrer millors aplicacions per millorar l'eficàcia del treball.
4)     Windows NT: Aquesta versió de Windows s'especialitza en les xarxes i servidors. Amb aquest SO es pot interactuar de forma eficaç entre dos o més ordinadors.
5)     OS / 2: Aquest SO va ser fet per IBM. Té suport de 32 bits i la seva interfície és molt bona. El problema que presenta aquest sistema operatiu és que no se li ha tat el suport que es mereix pel que fa a aplicacions es refereix. És a dir, no s'han creat moltes aplicacions que aprofitin les característiques de l'SO, ja que la majoria del mercat de programari ha estat monopolitzat per Windows …
6)     Mac OS: Els ordinadors Macintosh no serien tan populars com ho són si no tinguessin el Mac OS com a sistema operatiu de planta. Aquest sistema operatiu és tan amigable per l'usuari que qualsevol persona pot aprendre a usar-lo en molt poc temps. D'altra banda, és molt bo per a organitzar arxius i usar-los de manera eficaç. Aquest va ser creat per Apple Computer, Inc.
7)     UNIX: El sistema operativo UNIX fue creado por los laboratorios Bell de AT&T en 1969 y es ahora usado como una de las bases para la supercarretera de la información. Unix es un SO multiusuario y multitarea, que corre en diferentes computadoras, desde supercomputadoras, Mainframes, Minicomputadoras, computadoras personales y estaciones de trabajo. Esto quiere decir que muchos usuarios puede estar usando una misma computadora por medio de terminales o usar muchas de ellas.


 

1 comentari: